Vad gör en bra VPN

De bästa VPN tjänsterna erbjuder en solid balans av funktioner, serverplats, protokoll anslutning och pris.Vissa är bra för tillfällig användning, andra inriktar sig på att kringgå restriktioner som företag sätter på sina program och tjänster. Såsom att vissa tjänster enbart kan ses på vissa geografiska platser. Andra är inriktade på människor som gör tunga nedladdningar och vill ha lite privatliv medan de gör det. 

Protokoll: När du letar efter en VPN tjänst ser du termer som SSL / TLS (ibland kallad OpenVPN) PPTP, IPSec, L2TP och andra typer av VPN. SSL är vad som vanligen används dessa dagar men alla dessa protokoll kommer att ge en säker anslutning och de flesta lösningarna är osynliga för slutanvändaren ändå. Varje protokoll har sina fördelar och nackdelar, till exempel PPTP sårbarheter. De flesta användare behöver inte vara oroliga över detta. Företagsanvändare å andra sidan är vanligtvis IPSec eller SSL kunder.

Företag och plats begränsad åtkomst: Beroende på vad du använder din VPN för är det viktigt att du tänker på vilka platser som du kan ansluta via. Om du till exempel vill komma runt en plats begränsning och titta på TV i Storbritannien, vill du se till att din VPN-tjänster har servrar i Storbritannien. Om du är bekymrad över privatlivet eller statsunderstödd snooping, kanske du vill välja en tjänst som drivs utanför ditt hemland. Likaså om tjänsten är baserad i USA så är de föremål för amerikanska lagar och kan tvingas att lämna över användningsdata till myndigheterna på begäran. Det är viktigt att se till att en VPN har servrar på flera platser, eller åtminstone den plats du är intresserad av.

Loggning: När du ansluter till en VPN, så litar du på VPN leverantören med din data. Din kommunikation kan vara säker från avlyssning, men andra system på samma VPN särskilt internet leverantören kan logga data om de vill. Om detta stör dig är det viktigt att du tar reda på din leverantörs loggnings policy innan du registrerar dig. Det finns ett populärt rykte om att USA-baserade VPN leverantörer måste logga, om regeringen vill ha dem. Detta är inte sant, men regeringen kan alltid begära den information de har om de logg finns. För en bra lista över VPN-leverantörer som inte loggar dina aktiviteter när du är ansluten och de som gör. Se sammanställningnen här.

Mobil Appar: Om du ska spendera pengar på en VPN-leverantör bör du kunna använda den på alla dina enheter. De bästa leverantörerna erbjuder mobila lösningar för enskilda användare. Se till att du inte behöver använda två olika VPN med två olika avtal bara för att du vill säkra din telefon tillsammans med din bärbara dator.

Pris: Slutligen så bör du läsa sekretesspolicyn för den tjänst du är intresserad av, och vara mycket medveten om skillnaderna mellan fri och betal tjänster. Till exempel:

  • Gratis VPN Leverantörerär mer benägna att logga dina aktiviteter och visa kontextuella annonser när du är ansluten. De är också mer benägna att använda din historik för att skräddarsy framtida annonser till dig. De kan erbjuda bra funktioner men om loggning och integritet är viktigt för dig kanske du vill undvika dem. Men om du bara behöver snabb, smärtfri säkerhet när du reser på en budget så kan de vara ett bra alternativ.
  • VPN Leverantörer som tar betalt brukar ta din integritet lite mer på allvar, eftersom du betalar för tjänsten. Det är ovanligt för dem att visa annonser, men om de gör loggning eller lagrar data om din användning varierar från företag till företag. De erbjuder oftast gratis prövningar så du kan testa tjänsten och se att den lever upp till dina krav.